Hengelose Wieler Vereniging
sinds 1932

Col de Beurs vanuit Tubantersperspectief !

14 juni 2015

“Het gaat nergens over, het is voor de fun doe, voorzichtig”, aldus organisator en mede-Tubanter Ron Lubbers in zijn openingswoordje.
Een dag KOERS dus. (met dank aan Matthijs Roosdom)

 Eerst een tijdrit, dan een afvalrace en vervolgens een halfuurrecord.

De tijdrit
Tsja, daar sta je dan aan de start voor een tijdrit van ongeveer 90 seconden over een glad stijgend parcours. Wat is de tactiek? Welke versnelling? De parcoursverkenning gaf enige voorkennis en ik besluit op de 39 te vertrekken. Sprintje naar de eerste bocht; lint aanraken met de benen, oppassen op het gladde beton. Ai, dat bochtje kon strakker. Oei dat ging net goed. Een aanmoediging van dekcommissiaris Kick (toch nog een tandje erbij) 12 bochten verder; finish! Op het hoogste parkeerdek schalt mijn naam en mijn tijd. Geen toptijd, geen tijd om voor te schamen.
Glimlachend naar beneden; de andere Tubanters coachen, enkelen incognito (camouflagekledij), anderen in Tubanters kledij; Kim en Hans de Jong. Kim had reeds gereden; ook zonder brokken. Vervolgens is Hans aan de start. Zadeltasje, bidon en spatbord verwijderd van zijn fiets, geen petje en zijn haar op de benen ‘halflang’ staat ie aan de start. 82 seconden later is hij boven en rijdt de, naar later blijkt, onklopbare tijd. Stuurmanskunst en lef is dé manier om hier te winnen. Ondertussen doemen andere mede-Tubanters op; in Tubanterskleding (maar zonder startnummer), of in burger. Smoesjes als “dit is niks voor mij”, “ik moet kilometers maken voor het CK” komen voorbij. Wat gaan wij een gezellige Tubanters-BBQ krijgen, na de CK op de baan, tijdrijden en Col de Beurs.
 

De afvalrace
Rien links naast me, Hans rechts. Daarnaast nog een ‘gastrijder’. Michel stimuleert Rien nog even, tijdens het in balans houden voor de start, en het startschot klinkt. Hans blijkt een topstarter te zijn en al snel is hij enkele fietslengtes weg. Rien en ik sprinten naar de eerste bocht, waar Rien als eerste uit komt. Inhalen blijkt onmogelijk en onze kersverse KOM wint onze strijd. Hans klapt later in de halve finale uit zijn pedaal en is helaas kansloos om in de finale te komen. Kim is ook een schaatsster en heeft (daardoor?) ook een topstart in de benen; wint bij de dames én derde algemeen!
 
Het halfuurrecord
De start bleek bij de afvalrace essentieel en ik start dus vooraan in een lichte versnelling om als 1 van de eersten de garage in te gaan. Dit lukt en ga als 4e de garage in; het lint volgt en de 30 minuten interval zijn begonnen. Het tempo gaat steeds hoger; meer lef en het volgen van een voorganger is heel prettig. Onderweg kom je in de afdaling ook nog eens Tubanters tegen en kan je elkaar goed in de gaten houden. De afstand tot mijn achtervolgers houd ik steady (lekker op de 53 stoempen; sprintje bij start-finish) en kom in een soort van trance (bochtje door, lintje aantikken met been; kort langs de vangrails). Af en toe Rien toeschreeuwen; hij leek op de winst af te stevenen. In de afdaling blijken de pionnen precies op de hoogte zijn mijn stuur te zitten; even weer zo’n momentje. De bocht bij start-finish is uitdagend; de voeten van de jury zijn niet veilig en de Bianchi boog blijkt gelukkig flexibel. Dan zie ik Hans opdoemen; de tijdritwinnaar en KOM. Hij gaat me voorbij en ik besluit van hem te gaan leren; alvast voor volgend jaar. Helaas rijdt hij slechts 3 meter voor me en gaat onderuit (was het glad geworden door de zweetdruppeltjes?) en transformeert de Beurs tot een bowlingbaan. Even uit de trance en de 30 minuten zijn helaas voorbij; wat is het gaaf om hier aan mee te doen. Kim is weer 1e bij de dames, Rien is 4e geworden; iets teveel risico genomen en schoot af en toe uit de bocht.

Een fantastisch evenement; smaakt naar meer!

HWV de Tubanters
Kalender
HWV de Tubanters
Trainingstijden

Iedere woensdag - Benninksweg
Vertrek in april om 18h30 
Vanaf mei 19h00

Iedere zaterdag
14h00 - Mr. P.J. Troelstraplein

Uitsluitend voor leden. Clubkleding verplicht! (ledenstop)

MEER INFO >>
HWV de Tubanters op Flickr, Facebook & Strava