Hengelose Wieler Vereniging
sinds 1932

Altijd in de aanval

18 januari 2017

Henk 'Tex' Scheuten, ere-lid van onze vereniging, is afgelopen weekend op 79-jarige leeftijd overleden. Met zijn verscheiden verliest Hengelo een bijzonder mens en de Hengelose Wielervereniging de Tubanters een aimabel lid.
Henk Scheuten valt al op jonge leeftijd op als hij weigert om anoniem achterin het peloton rond te rijden . Als nieuweling is hij al berucht als een coureur die altijd in de aanval wil, wiens rappe benen menig wielrenner het nakijken geven. In 1957 op het kampioenschap van Noord-Nederland in Emmeloord bijvoorbeeld, waar hij naar een niet onverdienstelijke 8e plek koerst. Vlak achter de andere Henk die hem in de jaren 60 nog vaak dwars zou liggen, de kleine Henk Hoekstra uit Ureterp. Een jaar later komt Scheuten, in zijn eerste jaar als amateur, als tiende over de meet tijdens het in de omgeving van Enschede verreden kampioenschap van Noord-Nederland. Een prestatie van formaat, niet alleen komen er maar 13 van de 168 renners aan de finish, Scheuten heeft zoals hij nog vaak zou doen, een onverwachtse demarrage geplaatst. Hij moet uiteindelijk door mede-Tukker Bert Boom teruggehaald worden.

Een Tubanter wint aan de Tuindorpvijver, feest in Hengelo

De mooiste overwinning van Henk Scheuten is op het thuisparcours in zijn woonplaats Hengelo. De Ronde van Hengelo, gereden op de klinkers langs de befaamde Tuindorpvijver. Op 25 juli 1959 staan slechts 25 renners aan start aan de vijver, 'Hengelo' heeft te maken met concurrentie van andere koersen in een Nederland dat op dat moment nog honderden wielerwedstrijden kent. Voor het wedstrijdverloop maakt het er niet uit, duizenden toeschouwers krijgen een fraaie wedstrijd voorgeschoteld. Het is uiteindelijk Scheuten die de bom gooit met nog tien ronden te gaan. De coureur zet aan en heeft al rap honderd meter voordat het peloton kan reageren.

Van die honderd meter zijn er op de finish nog twaalf over, de vuist gaat, gebald, hoog de lucht in. Een gebaar dat hij in zijn carrière vaker zal maken, maar nooit smaakt de overwinning zo zoet en zijn de zoenen van de rondemiss zo zacht.

Terug aan de vijver

In 2011 keert Henk Scheuten terug in het Hengelose Tuindorp. Dit keer niet op de fiets in koers. Nee, de vroegere kampioen stuurt met een ferme ruk aan de bel het peloton van de elite- en beloftenrenners op pad in een hernieuwde Ronde van de Tuindorpvijver. Peinzend ziet hij de renners vertrekken en volgt ze, voorzichtig verzonken in zijn eigen wereld, vanaf het binnenterrein. De wijde wereld van de man met de snelle benen wordt langzaam aan kleiner, de Alzheimer toont zijn eerste tekenen.

Over vroeger weet Henk, daar aan de rand van die mooie vijver, in het zog van het voorbij stuivende peloton, nog wel enkele prachtige verhalen te vertellen, alhoewel hij niet in durft te staan voor het betrouwbaarheidsgehalte. Verhalen over het wielrennen in de jaren 50 en 60, niet alleen een mooie sport, als je het goed aanpakte viel er ook nog eens een goede cent te verdienen.

Bijvoorbeeld in weekenden waarin maar liefst vier wedstrijden gereden werden, zonder dat de Koninklijke Wielerunie daarvan op de hoogte was natuurlijk. Met een clubje collega's uit Twente en de Achterhoek in de vroege ochtend op de fiets de Duitse grens over, om daar in een wedstrijd gezamenlijk alle premies en de hoofdprijs bijeen te rijden. Daarna werd er vervolgens op de fiets terug gereden naar de eigen regio voor een wedstrijd in de middaguren. Met een beetje geluk werd het kunststukje van de ochtend nog eens herhaald.

En zijn bijnaam 'Tex'? Een naam die hij aangemeten kreeg omdat hij dol was op westernfilms in de bioscoop. "Het klonk wel spannend en werelds." In zijn verhuisbedrijf dat hij in 1958 begint, rijden echter geen koetsen met paardenspan, maar moderne vrachtwagens. Al snel wordt Henk met zijn bedrijf bekend, hij is snel, flexibel en betrouwbaar.

Als Tubanters nemen we afscheid van hem, een tik aan de klep van onze koersklak, in gedachten de vuist, in triomf gebald, hoog in de lucht. Dag Henk...

 

 

HWV de Tubanters
Kalender
HWV de Tubanters
Trainingstijden

Iedere woensdag - Benninksweg
Vertrek in april om 18h30 
Vanaf mei 19h00

Iedere zaterdag
14h00 - Mr. P.J. Troelstraplein

Uitsluitend voor leden. Clubkleding verplicht! (ledenstop)

MEER INFO >>
HWV de Tubanters op Flickr, Facebook & Strava