Hengelose Wieler Vereniging
sinds 1932

Henk Scheuten (door Hans van der Perk)

24 januari 2017

Ik heb Henk helaas niet in zijn topjaren gekend. Ik ben pas 53 en pas begonnen met wielrennen toen Henk al oud was. Ongeveer zo oud als ik nu ben.Op de avondtrainingen van de Tubanters was hij altijd van de partij. Henk reed bij de veteranen en later bij de vijftig plus wedstrijden.Als ik niet beter wist, had ik niet kunnen vermoeden hoe goed Henk toen nog kon fietsen. Bij de trainingen reed hij vrij anoniem mee. Niet om te profiteren, maar tijdens de training wou hij niet opvallen. In de wedstrijden moet je hard rijden, niet in de training.

In het weekend reed hij zijn wedstrijden en zat hij elke week bij de eerste tien en stond hij geregeld op het podium. Ik was al blij als ik een wedstrijd uit kon rijden. Ik was helemaal verbaasd toen hij me vertelde dat hij in het weekend vier keer op het podium had gestaan. Maar Henk, zei ik : ” Een weekend heeft maar drie dagen.” Ik vond mezelf in die tijd nogal slim. Hij keek me verbaasd aan. In drie dagen kon je toch wel vier wedstrijden rijden. Een op vrijdag, twee op zaterdag, een op zondag.

Ik kan me nog een training herinneren , Henk was al dik in de vijftig en we hadden voor ons doen al heel wat kilometer hard getraind, dat we hem een beetje de gek aanstaken. “ Hallo Henk, je kan toch zo goed een gat dicht rijden.”begon Henk de Jong te zeuren.  De oude Henk zette zich op kop en begon langzaam te versnellen. Mijn tellertje liep op , veertig, vijfenveertig, achtenveertig, vijftig, tweeënvijftig, vierenvijftig. Ik zat stevig in het wiel van mijn voorganger, wetende dat ik bij een klein gaatje moest lossen. Ik wist ook dat dit maar kort zou duren, dat houdt niemand vol. Kilometers lang bleef hij dit tempo volhouden.

Van Henk kon je veel leren, maar dan moest je daar wel je best voor doen.  Hij was in zijn leven te vaak teleurgesteld door mensen die probeerden de kunst af te kijken.

Bij de voorjaarswedstrijden in Exel reden de veteranen samen met ons, de jonge mannen. Ik had dat jaar veel getraind en reed redelijk makkelijk mee.  Er was een kopgroep gevormd , waar ik zoals gewoonlijk geen deel van uit maakte ik probeerde het peloton terug te brengen bij de koplopers. Na een lange beurt op kop , kon ik geen plaatsje meer krijgen in de waaier. Ik zag allerlei gekleurde shirts aan me voorbij trekken, maar kwam er niet meer tussen. Ook het blauw wit van Henk schoof rechts langs me heen. Ik sloot achteraan en kwam op het kantje te zitten en was al gauw gezien. Na afloop schudde Henk meewarig zijn hoofd, waar heb je dan … ellebogen voor, je wordt nooit wielrenner. En daar had hij gelijk in. Ja maar Henk , ik wil niet vallen. “waor bin ie bang veur, daj blieft zweem’n? Waar een wiel tussen past , past een stuur tussen en waar een stuur tussen past, past een renner tussen.

In de periode dat ik met Henk fietste, wist hij twee of drie keer wereldkampioen in zijn leeftijdscategorie te worden. Ondanks zijn status in het peloton, was hij tijdens de trainingen heel erg bescheiden en normaal. Totdat Henk begon te vertellen over vroeger. Als hij bij café Veldkamp op zijn praatstoel zat, begon hij , nadat hij eerst de ijsklontjes uit zijn cola door de zaal had gegooid te vertellen.

Hoe de nageboorte door Henks toedoen in een etalage de wedstrijd beëindigde, hoe een andere renner dankzij de goedbedoelde correcties van Henk op een vluchtheuvel reed. Hoe hij midden in een sprint zijn tegenstrever bij naam noemde en in het gezicht spuugde. Zo vriendelijk en bescheiden als hij was in het normale leven, zo meedogenloos was hij in de wedstrijden.

Henk heeft nu zijn laatste bloemen gekregen. Natuurlijk was Henk de laatste jaren niet meer actief als wielrenner toch laat hij een lege plek na in het wielerpeloton.

Ik hoop dit jaar vaak te kunnen fietsen en zal bij elke training terug denken aan al die momenten die ik met Henk gefietst heb.  Als ik met de Tubanters fiets en het moeilijk heb, zal ik om kijken of Henk toch stiekem achter me rijdt.

Hans van der Perk

 

HWV de Tubanters
Kalender
HWV de Tubanters
Trainingstijden

Iedere woensdag - Benninksweg
Vertrek in april om 18h30 
Vanaf mei 19h00

Iedere zaterdag
14h00 - Mr. P.J. Troelstraplein

Uitsluitend voor leden. Clubkleding verplicht! (ledenstop)

MEER INFO >>
HWV de Tubanters op Flickr, Facebook & Strava